Σκεπτικό  Έκθεσης

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΦΙΣΑΣ
ΤΟΥ ΕΕΤΕ

Η ΤΕΧΝΗ ΕΚΠΟΛΙΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ


Τούτος ο πόλεμος που έρχεται
Δεν είναι ο πρώτος
Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι
Όταν ετέλειωσε ο τελευταίος
Υπήρχαν νικητές και νικημένοι
Στους νικημένους ο φτωχός λαός
Πέθαινε απ’ την πείνα
Στους νικητές ο φτωχός λαός
Πέθαινε το ίδιο

Απόσπασμα από το ποίημα
«Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ

 

Θυμό και ανησυχία προκάλεσε η εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη
οδηγία «να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή
συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς».
Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι «παγώνει» εκδηλώσεις με πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Ρωσία.
Έτσι, βλέπουμε η Τέχνη από γέφυρα ειρήνης και επικοινωνίας των λαών, από βασικό στοιχείο πνευματικής καλλιέργειας και εξύψωσης του ανθρώπου, να γίνεται φτηνό πολεμικό εργαλείο, στο όνομα της διακοπής διπλωματικών σχέσεων και να υπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή…
Βέβαια, αυτό το «πογκρόμ» κατά των καλλιτεχνών από τη Ρωσία το έχουν υιοθετήσει κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την έκκληση της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να μποϊκοτάρει τον ρωσικό κινηματογράφο (δηλαδή να μη συμμετάσχουν σε φεστιβάλ ταινίες παραγωγής της Ρωσίας). Όπως ανακοινώθηκε, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία «θα αποκλείσει τις ρωσικές ταινίες από τα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και παρέχουμε την υποστήριξή μας σε κάθε στοιχείο του μποϊκοτάζ». Αλλά και ο δήμαρχος του Μιλάνου αποφάσισε ότι ο διεθνούς φήμης Ρώσος μαέστρος Βαλέρι Γκεργκίεφ, δεν θα διευθύνει τις παραστάσεις στη Σκάλα του Μιλάνου αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν υπέγραψε πιστοποιητικό φρονημάτων! Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, ο μαέστρος πρόκειται να χάσει τις θέσεις του στις ορχήστρες του Μονάχου και του Ρότερνταμ.

 

Το ΕΕΤΕ παλεύει για την ελευθερία της έκφρασης και δημιουργίας. Λέμε ΟΧΙ σε κάθε σκοταδιστική πράξη, σε κάθε πράξη εναντίον της Τέχνης και του πολιτισμού.
• Λέμε όχι σε αυτόν τον πόλεμο, που μόνο δεινά φέρνει για τους λαούς.
Λέμε:
• Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο. Η χώρα μας να μην γίνει πεδίο βολής για τα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά συμφέροντα! Ο λαός μας να μην γίνει στόχος για αντίποινα. Οι λαοί δεν έχουμε συμφέρον να διαλέξουμε ανάμεσα στον Πούτιν και το ΝΑΤΟ...
• Καμία στρατιωτική βοήθεια και διευκόλυνση να μην δοθεί μέσω της Αλεξανδρούπολης και των άλλων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα.
• Καμία αποστολή εξοπλισμού ή έμψυχου δυναμικού, κανένας Έλληνας φαντάρος να μην γίνει εύφλεκτη ύλη.

 

Το ΕΕΤΕ συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις μαζί με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία και από μια σειρά άλλους μαζικούς φορείς που θέτουν σε προτεραιότητα την υπεράσπιση της Ειρήνης, τη φιλία των λαών, των εργαζομένων.

Η κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού λευκώματος από αντιπολεμικές αφίσες σχεδιασμένες από τα μέλη του ΕΕΤΕ με περιεχόμενο:
• «Όχι στον πόλεμο, καμιά συμμετοχή, είμαστε με τους λαούς»
• «Όχι στον πόλεμο - Έξοδο στον πόλεμο θα δώσει ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο Ιμπεριαλισμός»